Тел: +389 2 3061543 | Факс: +389 2 3067 609 | Следете нѐ на:

a

септември 2016

Француската државна телевизија во рубриката Геополис објави опсежно интервју со  македонскиот писател со интернационално реноме Јордан Плевне, ректор на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕФТА- Скопје.  Првиот дел на интервјуто што го води познатиоит француски новинар Ролан Рибадо-Дима е посветен на меѓународните огласи од романот „Осмото светско чудо“, чиешто прво издание беше објавено на француски, од издавачката куќа Table Ronde што е дел од престижниот Galimard.  Имено, новинарот истакнува дека овој роман доживеа изданија на петнаесетина јазици и дека е

Едно од најголемите имиња на светскиот театар Роберт Вилсон, чие што дело веќе половина век  претставува вистинска театарска, визуелна и уметничка револуција на сите пет континенти, ќе биде прогласен за Doctor Honoris Causa на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕФТА – Скопје, по плејадата светски имиња кои станале интегрален дел од оваа институција во нејзиното десетгодишно постоење.Церемонијата ќе се одржи на 26 септември, со почеток во 17:30 ч. во големата сала на Македонскиот народен театар. Овој свечен настан ќе започне со

Легендарното име на словачката историја, култура, политика и кинематографија Рудолф Шустер, кој во својата исклучителна кариера од 1999 г. до 2004 г. беше и Претседател на Словачката Република, на 12 септември 2016 г. се здоби со највисоката универзитетска инсигниа Doctor Honoris Causa на Универзитетот Св. Климнет Охридски од Битола.  На свеченоста на којашто беа присутни голем број на претставници на дипломатскиот кор и на националните институции, ректорот на Универзитетот Св. Климент Охридски, Проф. Д-р Сашо Коруновски

Агенцијата за млади и спорт објавува Конкурс за изложбата Young Аrt 2016 на која Агенцијата  ги повикува сите млади  визуелни уметници и групи да поднесат свои авторски дела, согласно со утврдените критериуми :1. Авторите да се на возраст од 15 до 29 години2. Доставените дела да се од следниве дисциплини:∼ Сликарство (со димензии не поголеми од 200х200 см)∼ Скулптура (со димензии не поголеми од 200х200x200 см)∼ Графика (со димензии не поголеми 100х70)∼ Графички дизајн (плакат)∼ Фотографија (со димензии не поголеми од 100х70 см) 3. Делата треба да кореспондираат со современите ликовни

Меѓународното жири на НЕТА (Нова Европска Театарска Акција): Анастас Поп Димитров - Бугарија, Градимир Гоер – Босна и Херцеговина, Тома Трифуновиќ – Србија, Ника Архар – Словенија и Јоана Поповска – Македонија додели специјална Награда за дебитански настап, во рамките на 24. Мегународен фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“, на претставата „Животот е магичен круг од кој бегање нема“ на студентите  по актерска игра од прва година на Универзитетот за аудиовизуелни уметности Европска Филмска Театарска и Танцова Академија Скопје-Париз-Есен

               Отворените порти на УАУ ЕФТА  продолжуваат на 12 и 13 септември. Сите заитересирани можат да не посетат во нашите простории од 11 до 14 часот, каде што ќе можат да се запознаат со нашите програми и активности.                   ПРИЕМНИТЕ ИСПИТИ за сите допонително пријавени кандидати ќе се одржат на 12.09.2016 во 10 ч.  Крајниот рок за пријавување на додипломски студии е 01.10.2016.               Свечениот почеток на учебната 2016/2017 година, доделувањњето на дипломите и индексите на новозапишаните студенти ќе одржи