Image Alt

Пријава за конкурс за стипендија

По повод 9ти мај, денот на Европа, Интернационалниот Универзитет ,,Еуропа Прима‘‘ распишува награден конкурс. На конкурсот можат да учествуваат сите средношколци од четврта година кои се заинтересирани да студираат на првиот приватен Универзитет за Аудиовизуелни Уметности Есра, сега со новото име Интернационален Универзитет Еуропа Прима на катедрите за дефицитарните аудиовизуелни професии.

Универзитетот и Европската асоцијација на професори од средните училишта ќе доделат 5 награди во ваучери за школарина, и 10 за сите ексклузивни катедри.

За најдобрите кандидати Универзитетот ќе додели:

    • 5 стипендии по 2000 евра
    • 10 стипендии по 1000 евра

Впишете се и Вие во историјата на нашиот факултет заедно со светските легенди од областа на фотографијата, филмот, музиката и театарот.

Пријавете се на конкурсот кој е тесно поврзан со историјата на европската кинематографија, музика и театар.

Покрај наградите АЛФА ТВ ќе обезбеди учество во продукција на различни емисии, репортажи и документарни филмови во студиата на ТВ алфа и Универзитетот Еуропа Прима за уште 30 дополнителни учесници на конкурсот.

Избраните идни стипендирани студенти ќе бидат прогласени на 6ти јули 2020г. на отворањето на фестивалот „Актерот на Европа“.

Запишете се креативно!

 

ПРИЈАВА ЗА КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИЈА

.......................................................

ПРЕЛИМИНАРНИ ПРАШАЊА
PRELIMINARY QUESTIONS

Како се вика првиот филм што браќата Лимиер го проектирале во Гранд Кафе во Париз?
Name the first movie that the Lumière brothers project in the Grand Café in Paris.

Која година и од која земја браќата Манаки ја купиле својата прва филмска камера?
What year the Manaki brothers bought their first film camera?

Како се вика македонскиот актер кој ја игра главната машка улога во филмот Тетовирање од Столе Попов?
What is the name of the main male role in Stole Popovs movie "Tattoo"?

Како се вика режисерот на европскиот филм Еуропа снимен во 1991 година?
Name the director of european film "Europa" produced in 1991.

Каде е родена популарната европска актерка Пепнелопе Круз?
Where was Penélope Cruz, the actress, born?

Театарска режија / Theatre directingАктерска игра / ActingДраматургија / DramaturgyФилмска и ТВ режија / Film and TV directingФилмска и ТВ камера / Film and TV camera operatorФилмска и ТВ монтажа / Film and TV editingФотографија / PhotographyАнимација / AnimationПродукција /ProductionФилм и дигитални медиуми / Film and digital mediaЗвучен инженеринг / Sound engineeringСовремен танц / Contemporary danceКомпозиција / Audio compositionВокален оддел / Vocal sectionИнструментален оддел / Instrument section