Тел: +389 2 3061543 | Факс: +389 2 3067 609 | Следете нѐ на:

a

септември 2014

На 19 септември 2014, на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА, се одржа церемонијата по повод првиот академски час. Во рамките на церемонијата покрај Ректорот на Универзитетот, Јордан Плевнеш, се обратија и Амбасадорките на Франција и Холандија, Лоранс Оер и Мариет Шруман. На дипломираните студенти им беа поделени дипломите, а новите студенти ги добија своите индекси. Индекси им беа дадени и на двајцата заеднички стипендисти на нашиот Универзитет и на Ракометниот клуб Металург, Маријан Јаневски (отсек камера) и Марко

На 19 Септември (петок) со почеток во 20:00 часот, во Драмскиот театар во Скопје ќе се одржи испитната претстава од 5ти семестар по театарска режија на студентот Дамјан Читкушев во класата на професорот Дејан Пројковски и асистентот Андреј Цветановски. Во претставата играат актерите: Стефан Вујисиќ, Благица Димитровска, Дритон Вејсели, Александра Михајловска, Бобан Алексоски, Елизабета Стефановска, Теоман Максут и Горан Ников. Кореографијата е на студентот по Современ танц Валентин Апостоловски, а фотографијата и плакатот се дело на студентката

Првиот академски час на Универзитетот за аудиовизуелни уметности, Европска Филмска Театарска и Танцова Академија, ќе се одржи на 19 Септември 2014 со почеток во 11 часот, во Кино салата на Кинотека на Македонија. На церемонијата ќе присуствуваат претставници на Министерството за образование и наука, Дипломатскиот Кор, видни професионалци од областа на аудиовизуелните уметности, а специјален гостин ќе биде сликарот со светско реноме Омер Калеши, чија што монографија објавена на македонски и на албански јазик ќе биде свечено промовира.Во рамките

Во периодот од 07 до 13 Септември 2014, група студенти и професори на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА, ќе учествува во европскиот академски проект насловен “Европа мојот идентитет”, во кој покрај македонските студенти учествуваат и студенти од француската ЕСРА и Универзитетот за уметности Фолкванг од Германија. Овој проект се реализира во три фази, од кои првите две се одвиваа во Македонија и Германија, во Франција ќе се одвива финалниот дел во рамките на кој што ќе се