Тел: +389 2 3061543 | Факс: +389 2 3067 609 | Следете нѐ на:

a

декември 2015

Дали си на возраст од 21 до 30 години, зборуваш англиски и имаш почетна креативна идеја за бизнис? Дали планираш да регистрираш или штотуку си почнал со креативен стартап? Пријави се на уникатна практична обука за претприемништво и запознај се со истомисленици од целиот регион. Добиваш шанса твојата бизнис идеја да те однесе до Лондон!Канцеларијата на Британскиот совет објави повик за бесплатна обука на млади креативци кои сакаат да развивајат сопствен бизнис во рамките

Универзитетот за аудиовизуелни уметности и првиот македонски дневен весник “Нова Македонија” распишуваат КОНКУРС за изработка на краток филм на тема “Женски права”.На конкурсот може да се јават автори на возраст од 15 до 35 години. Конкурсот трае до 10 Февруари 2015.На Конкурсот може да се испратат кратки филмови со времетраење до 5 минути и не поголеми од 2GB.Нема ограничување во однос на техниката на снимање и жанрот на филмовите.Сите пристигнати филмови во периодот од 15 до 29 Февруари, ќе

Во свечената сала за докторски дисертации на Институтот Пантеон - АСАС кој е дел на Париската Сорбона, на 08 Декември 2015 година, скопјанката Ангелина Ајаноска со највисока оценка ја одбрани докторската дисертација “Македонскиот медиумски пејзаж”, плод на нејзината шест годишна интензивна научно-истражувачка дејност.Во тезата се опфатени првите македонски весници во преродбата од почетокот на XIX век, печатени во различни балкански центри, како и весниците на македонската интелигенција во светските центри во Париз, Санкт Петерсбург, Женева и Лондон, со посебен

Во рамките на програмата за културна соработка помеѓу Република Македонија и Долна Нормандија, студенти од различни катедри на Универзитетот за аудиовизуелни уметности, Европска Филмска Театарска и Танцова  Академија, во периодот помеѓу 1 и 6 Декември, се присутни во поголем број на културни институции во Нормандија.Студентите по фотографија од класата на проф. Роберт Јанкуловски заедно со нивните колеги од "Куќата на аудио-визуелните уметности" од Нормандија приредија изложба во Градската Библиотека во Каен која значи поглед на  денешната млада генерација во