Тел: +389 2 3061543 | Факс: +389 2 3067 609 | Следете нѐ на:

a

ноември 2015

Програма:19 Ноември 2015, Кинотека на Македонија18.00 - Отворање на конференцијата18.30 - Проекција на документарниот филм            “Цената на сексот”, реж. Мими Чакарова, Бугарија19.30 - Коктел20 Ноември, Универзитет за аудиовизуелни уметности11.00 - Симпозиум: “Женските права низ призмата на             аудиовизуелните уметности во Југо-Источна Европа”14.00 - Пауза16.00 - Работилница со Весна Дамчевска (новинар во Нова Македонија):            “Од собата до Холивуд – Сликата на жената уметник             во биографскиот филм”18.00 - Проекција на документарен филм (Кинотека на Македонија)            “Кисмет”, реж.

Студентот Зоран Шекеров со прва награда на конкурсот за „Млади Уметници“ Во просториите на Националната галерија „Мала станица“, вчера се одржа вториот по ред конкурс за „Млади уметници“ организиран од страна на Агенцијата за млади и спорт. Студентот по фотографија на Универзитетот за аудиовизуелни уметности Есра, Зоран Шекеров, освои прва награда во вредност од 40.000 денари со фотографијата „Говор на тело“. Оваа година, за разлика од претходната, конкуренција беше значително подобра, со пристигнати повеќе од 150 дела во пет различни

Вчера во Црногорскот народно позориштево ПодгорицаГОЛЕМА НАГРАДА ЗА ВЕЛИКАНОТ НА МАКЕДОНСКИОТ ТЕАТАР И ФИЛМ МЕТО ЈОВАНОСКИ Култниот македонски актер Мето Јовановски  кој неодамна беше прогласен за Doctor Honora Causa на Универзитетот за аудиовизуелни уметности, наредувајќи се на тој начин на врвот на светската театарска и филкмска уметност, вчераво престолнината на Црна Гора се стекна со уште едно високо меѓународно признание од редицата награди  од различни светски центри.  Мето Јовановски е добитник на „Големата награда“ на Црногорското народно позориштеза најзначаен уметнички резултат