Тел: +389 2 3061543 | Факс: +389 2 3067 609 | Следете нѐ на:

a

ноември 2017

На 17-ти ноември во Музејот на театарска уметност во Белград, беше промовирано ексклузивното издание на српски јазик на изборот драми од македонскиот писател  со светско реноме Јордан Плевнеш со наслов „Среќата е нова идеа во Европа“. Во изборот се застапени шест драми:Вечната куќа,. Р, Македонски состојби, ЈУ антитеза, Еригон и Среќата е нова идеа во Европа. Драмите се во превод на академик Ристо Василевски, а со предговор со наслов „Плеј Плевнеш“ на култниот српски

Во среда  8 ноември во Бугарскиот културен центар во СкопјеВо духот на Договорот за соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија, потпишан од Премиерите на двете земји, Бојко Борисов и Зоран Заев, кој што од релеватни меѓународни фактори беше посочен како пример за надминување на меѓусебните недоразбирања и чин што отвора нови перспективи на Балканот, Бугарскиот културен центар во Скопје на 8 ноември, со почеток во 12 часот, во свечената сала, организира промоција на зборникот „Бугарската драма и театар