Тел: +389 2 3061543 | Факс: +389 2 3067 609 | Следете нѐ на:

a

Промоција на Креативниот Центар за Европска Интеграција на Младите од Западен Балкан „Млада Европа на Балканот“

Промоција на Креативниот Центар за Европска Интеграција на Младите од Западен Балкан „Млада Европа на Балканот“

14.Септември 2018
Почеток 20:00 ч.
Локација Театарска сала, Македонски железници – Инфраструктура,
(влез од паркингот пред Пошта 2)

Центарот ќе има за цел надминување на разликите, помирување  и доближување на младите од Балканот  (особено од Црна Гора, Косово, Албанија, Македонија, Босна и Херцеговина и Србија) во духот на европските вредности. Проектот ќе ги поврзува младите културни творци од областа на театарот, музиката, ликовните уметности, драмската уметност, новите дигитални медиуми во знакот на реченицата на Жан Моне: „Да се гради Европа значи да се гради мир.“.
Во таа насока универзитетот ЕФТА ја објави книгата „Европа наш заеднички дом“ , со предговор на амбасадорот на Република Франција во Република Македонија Кристијан Тимоние која што може да биде патоказ за младите генерации .
Активностите ќе се одвиваат низ театарски, филмски, музички и други работилници, симпозиуми, реализација на театарски претстави, филмски проекции на кратки играни, документарни и анимирани филмови, фотографија во соработка со:
– Нов бугарски универзитет  од Софија, Бугарија
– Академија за уметности од Приштина, Косово
– Академија за театар и филм од Сараево, Босна и Херцеговина
– Националната академија за театар и филм од Букурешт, Романија
– Академија Нова од Белград, Србија
– Факултет за драмски уметности од Цетиње, Црна Гора
– Филмска академија од Тирана, Албанија
– Фестивал за модерен театар од Грција

ПРОГРАМА НА НАСТАНОТ

 • Свечено отворање на настанот од ректорот на универзитетот Јордан Плевнеш и Директорот на Македонски железници-Инфраструктура, Ирфан Хасани
 • Обраќање на Лидија Димова, директор на Националната агенцијата за европски образовни програми и мобилност
 • Обраќање на Раководителот на секторот за соработка на Делегацијата на Европска Унија Никола Бертолини
 • Обраќање на Директорот на Францускиот институт во Скопје, Емануел Римбер
 • Проекција на спотови на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕФТА, Скопје
 • Претставување на книгата „Европа нашиот заедничи дом“ Андреј Серафимовски и Ива Милчева
 • Монолог од претставата – „Женска утопија“-  Димитрина Мицкоска
 • Спот и презентација на Интернационалниот театарски фестивал „Актерот на Европа“
 • Настап на специјалниот  гостин Василиј Лаерти од Тирана, Албанија, добитник на наградата „Актерот на Европа“ 2018
 • Претставување на новата катедра Филм и дигитални уметности на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕФТА. Презентер  Доц.  Димитар Николов
 • Претставување на актерот Мето Јовановски, добитник на наградата  „Златен платан“, 2018 Требиње, БИХ и на режисерот Дејан Пројковски, добитник на наградата „Јудита“ за најдобра претстава на 64. Сплитско лето 2018, Хрватска