Тел: +389 2 3061543 | Факс: +389 2 3067 609 | Следете нѐ на:

a

април 2015

Денес (2 Април 2015) во својот роден град Порто, Португалија, на 106 годишна возраст, почина доајенот на европската и светската кинематографија Маноел Де Оливеира. Неговиот прв игран филм се појави во далечната 1931 година, по што до денешен ден Оливеира оствари еден импресивен опус од 58 играни и голем број на документарни филмови. Добитник е на најголеми признанија од областа на филмот, помеѓу кои можат да се издвојат Златниот Лав за животно дело на Фестивалот во Венеција, како и