Тел: +389 2 3061543 | Факс: +389 2 3067 609 | Следете нѐ на:

a

Еуропа Прима

ПРОГЛАСУВАЊЕ НА ДИДИЕ ДЕШАН ЗА  DOCTOR HONORIS CAUSA

Picture

Легендарната фигура на современиот танц и првиот човек на Националниот театар на танцот Шајо во Париз, Дидие, Дешан беше прогласен за Doctor Honoris Causa на Универзитетот за аудиовизуелни уметности Европска Филмска, Театарска и Танцова Академија – Скопје-Париз-Есен-Ротердам. Церемонијата на прогласувањето, со пригодна беседа на ректорот Јордан Плевнеш, се одржа на 04.04.2018 година во Аулата на Универзитетот за аудиовизуелни уметности.
Ова признание, по плејадата врвни француски имиња како Клод Лелуш, Шарл Азнавур и Жан Клод Кариер , му се доделува на Дидие Дешан за неговата исклучителна уметничка аванатура по сите светски меридијани.
Неговата беседа која го објаснува феноменот на танцот од антиката до денес,  ќе биде објавена  во  специлјалната едиција на Универзитетот под наслов „Современиот танц,  универзална игра во лицето на  светот.“ Во соработка со Наша ТВ ќе биде подготвен и документрен филм за овој истакнат уметник.