Тел: +389 2 3061543 | Факс: +389 2 3067 609 | Следете нѐ на:

a

Крсте Господиновски

Крсте Господиновски

Вонреден професор

Редовен професор на катедрата по анимација

Предмети: 

Крсте Господиновски е роден 15.08.1984 г. во Скопје, Р. Македонија. Дипломира 2006 г. на „Националната Ликовна Академија“ во Софија, на отсек сликарство, каде и магистрира во 2008 г. Од 2009 г. е раководител на катедрата за анимација на „Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА“ каде се стекнува со научното звање вонреден професор. Од 2015 до 2018 предава и на Филмската Академија на „УГД – Штип“.

Како режисер се потпишува на неколку кратки анимирани филмови поддржани од Агенцијата за филм: Готлиб 2018 г. и Змујулче 2020 г., како и на неколку независни анимирани филмови.

Како автор на визуелни ефекти, на домашни и мегународни филмски проекти како: „ Долу од рајот“, „Деца на сонцето“, „Жената на мојот живот“, „Кога дрвјата паѓаат“ итн; а како директор на анимација на „Кружно патување на Марето“, „Монахот“ итн.

Образование

Национална Ликовна Академија“ - Софија

Отсек - сликарство

Национална Ликовна Академија - Софија

Магистратура - Отсек сликарство

Значајни проекти

„Кога дрвјата паѓаат“ во режија на Марисија Никитук – Украина

Анимација, композитинг и визуелни ефекти за долгометражен игран филм

2018г - Анимиран филм „Готлиб“

Режисер, сценарист и продуцент

Краток анимиран филм „Неми филмови“

Тековен проект - Режисер, ко-сценарист и аниматор